Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Πουλί – μαθουσάλας γέννησε σε ηλικία 63 ετών

Πριν από δύο χρόνια (το Φεβρουάριο του 2013) το γηραιότερο άγριο πτηνό στον κόσμο (63 ετών!!!) γέννησε έναν υγιέστατο νεοσσό και εθεάθη να το φροντίζει  στο νησί Μίντγουεϊ του Ειρηνικού, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής (USFWS)...

Το άλμπατρος αυτό, που του έδωσαν το όνομα «Wisdom» (Σοφία), είχε απασχολήσει πάλι τα μέσα ενημέρωσης το 2011, όταν επιβίωσε από το τσουνάμι που σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Εκτός αυτού, μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η ηλικία του πτηνού, αφού έχει ζήσει τα διπλάσια χρόνια από τα κοινά άλμπατρος.

Η Σοφία εντοπίστηκε το 1956 από έναν ερευνητή του Αμερικανικού Κέντρου Γεωλογικής Έρευνας (USGS), ο οποίος της έδωσε και το όνομά της.

Όπως ανακοίνωσε το USGS, από τότε που εντοπίστηκε το πτηνό άρχισε να παρακολουθείται από το Κέντρο και υπολογίζεται ότι όλα αυτά τα χρόνια ταξίδεψε περίπου 2 με 3 εκατομμύρια μίλια, απόσταση που αντιστοιχεί σε 4 με 6 ταξίδια μετ’ επιστροφής από τη Γη στο φεγγάρι.

Αν και στην άγρια φύση έχουν εντοπιστεί και άλλα άλμπατρος που έφτασαν την ηλικία των 50 ετών, η Σοφία είναι το μόνο πτηνό που γέννησε σε τόσο προχωρημένη ηλικία.

Τα άλμπατρος γεννούν συνήθως ένα αβγό το χρόνο και οι ορνιθολόγοι εκτιμούν ότι η Wisdom έχει αποκτήσει τουλάχιστον 35 απογόνους τον τελευταίο μισό αιώνα.

Το 2011 η Σοφία είχε γεννήσει άλλον ένα νεοσσό, ενώ το 2006 είχε γεννήσει συνολικά πέντε πουλάκια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: