Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Aν νομίζετε πως βλέπετε πίνακες ζωγραφικής, δείτε προσεκτικότερα...

Aν νομίζετε πως βλέπετε πίνακες ζωγραφικής, δείτε προσεκτικότερα...


Εδώ και αιώνες, ο καμβάς χρησιμοποιείται από τους ζωγράφους, καθώς επάνω του αποτυπώνουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Όμως οι δύο δημιουργοί που θα δείτε παρακάτω έχουν βρει έναν τελείως διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης του καμβά, που από μόνος του μπορεί να θεωρηθεί τέχνη, με το αποτέλεσμα να είναι εκπληκτικό. Έτσι, αυτά τα έργα δεν είναι ζωγραφική... είναι γλυπτική!
Το όνομα του εν λόγω καλλιτεχνικού ντουέτου είναι Stallman, και προέκυψε από την ένωση των επιθέτων τους. Ο Stephen Stum και ο Jason Hallman, σύντροφοι στη ζωή και στην τέχνη, δημιουργούν τα φανταστικά έργα που βλέπετε και μπορεί να χρησιμοποιούν καμβά και μπογιές, όμως όχι με τον τρόπο που θα περιμένατε.
Οι καλλιτέχνες παίρνουν λωρίδες χρωματισμένου καμβά και τις στερεώνουν στις άκρες ενός πίνακα, δημιουργώντας στριφογυριστά, στροβιλιστά τοπία, που συνθέτουν μια αφηρημένη εικόνα.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα, οι επιφάνειες του καμβά δένουν μεταξύ τους και δίνουν την εντύπωση ενός οπτικού φαινομένου που αλλάζει, ανάλογα με τη γωνία του παρατηρητή.
Το ντουέτο δουλεύει μαζί σε κάθε κομμάτι, προσθέτοντας την ατομική δημιουργικότητα του καθενός σε μια εικόνα.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, κάθε λωρίδα χρωματισμένου καμβά συνδέεται με τον εαυτό της και με το γενικό πλαίσιο, φτιάχνοντας έτσι μια άκαμπτη δομή μέσα σε αυτό.
Κάθε έργο έχει παραχθεί με μεγάλη φροντίδα και υπομονή, με πολύ προσοχή στη ροή του καμβά, καθώς και στη χρωματική παλέτα που προτιμάται κάθε φορά. Μάλιστα, η απόχρωση που βγαίνει από κάθε πίνακα αποτελείται από ένα σύνολο χρωμάτων τα οποία με βάση το φως και την κατανομή τους μπορούν να γίνουν αντιληπτά ως μια διαφορετική απόχρωση κάθε φορά, αλλά και ως γλυπτό.

Φυσικά το αποτέλεσμα της εργασίας των δυο αντρών είναι εκπληκτικό, όπως θα δείτε και στις εικόνες, ενώ η συλλογή τους ονομάζεται «Canvas on Edge» και η κύρια έμπνευσή της έχει αντληθεί από τον κόσμο. Πάντως, τα έργα τους μπορούν να θεωρηθούν κάτι ανάμεσα σε ζωγραφική και γλυπτική, ενώ όπως παραδέχονται, δουλεύοντας μαζί και ενώνοντας τις ιδέες τους, μπορούν να μετατρέψουν κάτι συνηθισμένο σε ασυνήθιστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: