Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε και γιατί τσικνίζουμε

Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε και γιατί τσικνίζουμε
Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
AdTech Ad
Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.
Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

Με παραδοσιακούς χορούς,τραγούδια  και τις ψησταριές να παίρνουν φωτιά…γιορτάστηκε φέτος η Τσικνοπέμπτη και στην Ερμούπολη της Σύρου.
Η πλατεία Μιαούλη γέμισε από κόσμο που διασκέδασε για πρώτη χρονιά παραδοσιακά μακριά από τις κακές παρενθέσεις των προηγούμενων χρόνων που έκαναν την πλατεία Μιαούλη απλησίαστη.
Για πρώτη χρονιά, πολιτιστικοί σύλλογοι έδωσαν χρώμα εορταστικό με μικρούς και μεγάλους να σέρνουν το χορό.Μουσικές, χοροί και παραδοσιακά δρώμενα από ολόκληρη την Ελλάδα έδωσαν ζωντάνια στο νησί της Σύρου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του Συριανού Καρναβαλιού που φέτος δείχνει ακόμα πιο ζωντανό και καλύτερο από ποτέ…
Τον χορό έσυραν ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου, ο σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών, ο σύλλογος Κρητών Σύρου, ο σύλλογος  Πελοποννησίων Σύρου, ο σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου, το Παραδοσιακό Εργαστήρι Αίαντα Σύρου Άρωμα Παράδοσης, τα τμήματα ΚΑΠΗ Άνω Σύρου και Βάρης και το Χορευτικό Τμήμα Βάρης!

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τις εκδηλώσεις των επόμενων ημερών στα πλαίσια του Συριανού Καρναβαλιού

Δεν υπάρχουν σχόλια: