Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ



Μεταφέρονται όπως ακριβώς τα έγραψε ο κ. Μανώλης Βορρίσης (Επιστημονικός Συνεργάτης στην εταιρεία Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων) στο facebook στις 1/4/2016:

"Eίναι 2:26 το πρωί και με έφερε στην κλινική ένα έκτακτο. Η Χελώνα (τα γράφω μιας και ενδιαφέρθηκε αρκετός κόσμος να κάνει κάτι) έχει σοβαρά εκτεταμένα τραύματα στα μαλακά μόρια του σώματος.
Πρέπει να ήταν έτσι για πολύ καιρό και 'ηρθε' να πεθάνει ή να σωθεί μέσα στο λιμάνι μας. Ακούνητη , μύριζε μίγμα θάλασσας και σαπίλας ... εκτεταμένη γάγγραινα σε δύο μεγάλα σημεία.
Πιθανότατα της είχε επιτεθεί πριν καιρό μεγάλο ψάρι ή φώκια. Έτσι είναι η Φύση. Στο λιμάνι συνάντησε το ενδιαφέρον του κόσμου και την αδιαφορία επίσης.
Ο κύριος που με έφερε στην κλινική πριν λίγο μου ζήτησε 'συγνώμη για το ακατάλληλο της ώρας΄ αλλά χαμογέλασα αφού το επαγγελματικό έκτακτο μου έδωσε την ευκαιρία να σηκωθώ από το κρεβάτι μου που είχα πέσει κομμάτια πριν και να την δω να έχει σημεία ανάκαμψης και να αντιδρά καλύτερα. Ακόμα και αν το πρωί είναι νεκρή τουλάχιστο η προσπάθεια μας της έδωσε μια αναλαμπή και δύναμη.

Ορός , θερμοφόρα, αφαίρεση νεκρών ιστών, πλύσεις, αντιβιοτικές γάζες και ενέσεις αφαίρεση πεταλίδων από το κορμί της και άλλα πολλά.
Δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα από Χελώνες αλλά η Ιατρική έχει κάποιες κοινές αρχές για όλα τα είδη. Ευχαριστώ την κυρία Κομνηνού, καθηγήτρια μου στη Θεσσαλονίκη για το χρόνο και τις συμβουλές της το φίλο μου και νοσοκόμο Γιάννη Μαραγκό για την αφοσίωση του, Το Δημήτρη Πλυτά που με ειδοποίησε όταν την είδε έξω από το εστιατόριο του, το Περί Τίνος.

Νομίζω ότι δεν θα τα καταφέρει αλλά είναι εκ φύσεως σκληρά καρύδια.

Μακάρι να κάνω λάθος."


                                                         

Μεταφέρονται όπως ακριβώς τα έγραψε ο κ. Μανώλης Βορρίσης (Επιστημονικός Συνεργάτης στην εταιρεία Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων) στο facebook στις 2/4/2016:

"Είναι η βαριά τραυματισμένη θαλάσσια Χελώνα που επί 3 ημέρες !!!! ήταν μέσα στο λιμάνι .. ελπίζω να μην αργήσαμε."

Δεν υπάρχουν σχόλια: